Mixed martial arts

Mixed martial arts, meestal afgekort tot MMA, (en betekent in het Engels : gemengde gevecht kunsten) is een sport die zich richt op het combineren van technieken uit verschillende vechtsporten, zoals worstelen (grappling), judo, kickboksen, muay thai, boksen en jiu jitsu etc . Deze combinaties hebben als doel het vormen van de meest effectieve vechtsport voor een in theorie vrij gevecht.

In wedstrijd vorm is van een echt vrij gevecht nooit sprake in het MMA. Als buitengewoon gevaarlijk bekend staande handelingen zijn verboden. Zoals trappen naar de knie en naar het kruis. vingers in de ogen, bijten haren trekken etc.  Per MMA bond verschilt de lijst met onregelmentaire  technieken op bepaalde punten. zoals tijdens het grondgevecht stoten naar het hoofd en of staande knieen  naar het hoofd. Dit heeft vaak te maken met nationale regelgeving. Veelal hebben de deelnemers zich in hun eigen discipline langdurig bekwaamd en zien een uitdaging in het treffen met vechters uit andere disciplines.

Er zijn diverse varianten van Mixed Martial Arts en verschillende organisaties, ieder met zijn eigen kenmerken en regels, waaronder free fight (het vrije gevecht), vale tudo (Braziliaans Mixed Martial Arts) en cage fight (kooigevecht).

 

Martin van Giessen M.M.A Debuut!                   (Gym de Leeuw)